Paardenpodoloog, wie is dat

De paardenpodoloog, wie is dat?

 

Volgens een algemene definitie, de podoloog is een specialist in die gezonde voeten gezond bijhoudt en zieke voeten behandelt zodat zijn patiënt beter wordt. In de natuur houden de paarden hun hoeven zelf gezond door vele kilometers per dag af te leggen op vershillende type grond. De hoeven slijten geleidelijk af en worden gestimuleerd door de constante beweging. Helaas is het zo goed als onmogelijk om zoveel beweging over harde en stenige grond aan te bieden aan de paarden die door de mensen worden gehouden en verzorgd. Door de hoeven te bekappen, wordt de natuurlijke slijtage van de hoeven nagedaan, met als doel de welzijn en de comfort de het dier te behouden of te verbeteren. Wanneer de podoloog te maken heeft met zieke hoeven, moet hij een correcte diagnose vaststellen, de oorzak ervan vinden en (indien mogelijk) op te lossen, en de genezing te ondersteunen.

 

De podoloog neemt de tijd

 

Allereerst observeert de podoloog de levenscondities van het paard, hoe het dier beweegt en wat zijn algemene staat is. Hij/zij stelt vragen en noteert eventueel alle belangrijke info over de leeftijd, de gezondheid, de ras, het type werk dat het paard doet enz. Er wordt aandacht geschonken aan de lichaamshouding, in beweging en stilstaand.

 

Elke hoef word bekapt volgens zijn individuele vorm, mogelijke assymetrie en de manier waarop het paard de hoef afwikkelt. De podoloog neemt foto's en/of video's van de bekapte hoeven en het paard in beweging.

 

Voor elk probleem zoals kreupelheid, hoefbevangenheid, gevoelig lopen, hoefzweren etc. wordt een strategie van behandelingen bepaald met een individuële frequentie voor elk paard. De podoloog raadt aan, indien nodig, om de levencondities en de hoeveelheid beweging van het paard aan te passen voor een snellere genezing. In sommige gevallen zal de podoloog aanraden een andere specialist te raadplegen, zoals een osteopath, een tandarts of een dierenarts, bijvoorbeeld voor een bloedanalyse of röntgenfoto's. Ook wordt er bekeken welke oefeningen kunnen worden gedaan, wel of geen hoefschoenen, welk voer, welke supplementen, en meer. De aanpak gaat dus veel verder dat de hoeven alleen, het is een holistische benadering van elk dier in zijn omgeving.

 

Meestal duurt de eeste bezoek ongeveer anderhalf uur, in sommige gevallen langer.

 

De podoloog is opgeleid en gediplomeerd

 

Het is niet zomaar iemand die zicht tot paardenpodoloog uitgeroepen heeft. Er zijn professionele opleidingen (geen workshops van twee dagen) met examens en diploma's, u kunt er gerust over vragen stellen. De podoloog heeft voldoende kennis in anatomie en physiologie om te kunnen uitleggen aan de dierenarts en de paardeneigenaar wat hij doet en waarom. De podoloog blijft beschikbaar voor vragen en consultaties tussen behandelingen. Hij/zij documenteert de vooruitgang en de veranderingen in de hoeven door er foto's van te maken.

 

Wat hij/zij niet doet

 

Hij/zij gebruikt niet en raadt niet aan om de ijzers of ander (plak)beslag te gebruiken om de symptomen te maskeren. Voor transitieperiodes na de ijzers of tijdens de hoefbevangenheid kan eventueel tijdelijk gebruik worden gemaakt van flexibele hoefschoenen. Hoefbekappingen worden uitgevoerd met als doel de gezondeheid en de levenskwaliteit van het paard op lange termijn te behouden of te verbeteren, niet voor tijdelijke prestaties. De echte 'klant' is dus het paard, niet de eigenaar. Indien de eigenaar een snelle oplossing wil voor een kreupel paard, om toch te kunnen rijden, moet hij niet bij de podoloog aankloppen.

 

De podoloog mag geen medecijnen voorschrijven of toedienen, de interventies van de podoloog vervangen niet de interventies van de dierenarts.

 

Wat is het verschil?

 

De meeste hoefsmeden (niet allemaal!) bekappen alle hoeven op dezelfde manier, ze snijden een perfect rondje hoorn van de uitgegroeide hoefwand af en dat was het. Ze houden zich niet bezig met de stand, de hoeken, de assymetries, de steunsels of de hielen en denken dat de individuele afwijkingen niet te corrigeren zijn. Wanneer ze met pijn als symptoom te maken hebben, willen ze vooral deze weg nemen zonder naar de oorzaak te zoeken, zodat het paard zo snel mogelijk pijnloos loopt en weer gebruikt kan worden. (Helaas zijn er veel dierenartsen en menselijke artsen die ook op die manier functioneren) Ze gebruiken het beslag om de hoef te verdoven.

 

Dan zijn er nog natuurlijke (of niet) bekappers, zelf-opgeleid of gediplomeerd volgens verschillende scholen of methodes. Het is soms moeilijk de weg te vinden in al die stromingen, waarbij de meest bekende uit Verenigde Staten zijn overgewaaid naar Europa. In het algemeen zijn alle hoefbekappers het met elkaar eens dat de hoefijzers schadelijk zijn, dat de paarden buiten in een kudde moeten worden gehouden en zoveel mogelijk bewegen om gezonde hoeven te hebben.

 

Er komt nog een aparte artikel over de Strasser methode, maar het verschil met de natuurlijke bekappers is in het kort:

- Er is geen universeel 'recept', elke hoef en zelfs elke helft van de hoef wordt individueel bekeken en bekapt, afhankelijk van de vele criteria

- De bekapping houdt rekening met het type grond waarop het dier leeft en werkt

- De bekapping is gericht om de hoefmechanisme zo snel mogelijk te herstellen

- De Strasser methode kan niet worden toegepast op paarden die opgestald zijn (gebrek aan beweging en dus hoefmechanisme)

 

WIE BEN IK

 

Tanja Fomenkova, Strasser Hoofcare Professional, gediplomeerd in februari 2017 door l' Institut de Pédicure Equin (Selle-en-Coglés, Frankrijk). Ik verplaats me overal vanuit mijn huisadres in Grez-Doiceau, België

CONTACT

 

0032 490 646447

 

tanja.fomenkova@yahoo.com

 

Ook in het Frans:

www.podologie-equine.be

 

TARIEVEN EN VOORWAARDEN

 

Meer info

Copyright @ All rights reserved